Reisroute

vanuit Vlaanderen/Nederland naar Kroatie (Crni Lug - Maroflin)

De Klassieke Route
De klassieke route loopt over Munchen, Salsburg, Villach, Ljubljana, Rijeka, Crni Lug. Deze route is vanuit Brussel 1347 km lang en duurt in theorie 12 uur 40 minuten.
Je doorkruist Oostenrijk via de Tauerenautobahn met z'n vele tunnels en in de zomermaanden lange files. Slovenie kom je binnen via de Karawankentunnel. Ook een flessenhals. Dan gaat het via de snelweg over Ljubljana tot Postojna waar je de snelweg moet verlaten om zo'n 36 km via regionale wegen naar de Kroatische grens te rijden in Rupa waar de snelweg terug begint. Over dit stuk van 36 km doe je bijna 1 uur. Van aan de grenspost Rupa rijd je via de ring rond Rijeka richting Zagreb om de afrit 4 Delnice te nemen.

De Alternatieve Route
De alternatieve route is 1396 km lang en neemt in Nurnberg niet de richting naar Munchen maar richting Regensburg. Oostenrijk passeer je via Passau - Graz om verder Slovenië te doorkruisen via Maribor. Dan rijd je richting Zagreb. Hier is er nog een stuk van 14 km zonder snelweg in Slovenie tot de Kroatische grens. Dit stuk is weliswaar korter en beter dan het stuk Postojna-Rupa in de klassieke route. Van Zagreb gaat het dan richting kust tot afrit Delnice. Alles over snelwegen.

Conclusie :
De klassieke route was tot over enkele jaren de beste route aangezien er nog minder snelwegen waren in Slovenie en een tiental jaren geleden ook een slechte verbinding van Karlovac tot Delnice.
Nu heeft de alternatieve route echter heel wat voordelen :
- sneller : niettegenstaande deze route 50 km langer is zal je steeds sneller zijn. Er zijn minder files, je kan bijna altijd over snelwegen rijden, en de grensovergangen (kunnen) minder druk zijn.
- prijs : de tol via de alternatieve route is 5 euro duurder. Dit weegt echter niet op tegen de voordelen. Enkele uren in de file staan zal je waarschijnlijk meer dan 5 euro brandstof kosten.

Waarschuwing : noordelijke route door Gorski Kotar
Indien je toch via Ljublana reist, zal je GPS je de snelweg laten afrijden in Logatec-Unec (afrit vóór Postojna) en je vervolgens via de locale wegen over Prezid en Gerovo naar Crni Lug gidsen. Deze route is wel mooi, maar erg vermoeiend en traag. Veel bochten, en soms traag verkeer (vrachtwagens met hout). Neem dus beter de route over Rupa en Rijeka. Het is verder, maar beter rijden, zeker na een lange reis. Je kan deze route eventueel nemen op je terugweg.

Links naar google maps :

Beide routes op één kaart

Kaart van enkele routes ter plaatse


Logo Made in Flanders vandaag 24-6-24, laatst aangepast op 21-06-20. © Hans Van Mulders 3 - - GREEN 9059